DOORGAANDE GROEPEN

Zen is een doorlopende oefening die bij iedere stap op je levensweg van toepassing is. Het helpt enorm om hier – op een voor ieder unieke en eigen manier – gezamenlijk in op te trekken. 

Onze doorgaande groepen bieden hiervoor structuur door wekelijks samen te mediteren en onze zenweg samen vanuit diverse invalshoeken te bestuderen en oefenen. De doorlopende groepen zijn gericht op mensen die het starters-traject hebben doorlopen of op andere wijze ervaring met zenmeditatie hebben opgedaan.

DE DOORGAANDE GROEPEN

hebben wekelijks dezelfde opbouw:

  • hartsoetra
  • zazen (25 minuten)
  • interactieve teisho/praatjes
  • kinhin
  • zazen
  • theeceremonie
  • bodhisattva geloften

De thema’s waar we ons tijdens de interactieve teisho’s in verdiepen komen voort uit de zogenaamde ‘thematische jaarcyclus’. Zie onderaan deze pagina meer over wat deze inhoudt.

Bij de behandeling van de thema’s ligt het accent meer op ervaring en het opdoen van inzicht en dan op het verkrijgen van kennis.
Daarbij zien we de soms ernstige en dan weer vrolijke aard van onze interacties als van grote waarde voor elkaar.

Lees hier meer over de persoonlijke invulling van onze docenten … Docenten »

THEMATISCHE JAARCYCLUS

Zen is een levenswijze die je tot in het oneindige moet oefenen om erachter te komen dat er niets te oefenen valt. Dit lijkt paradoxaal, maar in de directe ervaring van je bijvoorbeeld je meditatie kan dit inzicht je ineens overvallen; alles is goed zoals het is, en tegelijkertijd is er nog een hoop te ontwikkelen. Dit belangrijke gegeven binnen de zentraditie is het uitgangspunt geweest om in de doorlopende groepen met onze ’thematische jaarcyclus’ te gaan werken. Deze cyclus begeleidt ons het hele kalenderjaar door, door ons iedere maand een ander belangrijk zenthema ter onderzoek voor te leggen. Enerzijds kun je hierdoor nieuwe inzichten opdoen, leren hoe je in elkaar steekt en oefenen om nog vrijer in je leven te staan. Anderzijds benadrukt de cyclische opzet juist dat je oefening geen eind zal kennen en dat deze juist daarom in ieder moment al volmaakt en voltooid is. Door beide te zien kunnen we ons leven gaan aanvaarden zoals het is en doen wat ons te doen staat.

Ter inspiratie zoeken de leraren van Zen Centrum Nijmegen twee korte teksten uit passend bij het thema van die maand. Deze teksten worden met aandacht op A5 papier vormgegeven en gedrukt, enige ruimte latend voor je eigen aantekeningen. Als lid krijg je van deze teksten maandelijks een eigen exemplaar.

Leden van doorlopende groepen krijgen bovendien een passend A5 ringmapje cadeau om de teksten in op te bergen en een op hoogwaardig karton gedrukte jaarcyclus.

KOSTEN

Kosten zijn € 34,– of € 27,– (bij draagkrachtkorting) per maand met een minimum van zes maanden bij inschrijving. Daarna is opzeggen per maand mogelijk.

ROOSTER

Er zijn doorlopende groepen op maandag en dinsdag van 19:45 – 21:30 uur en op woensdag en vrijdag van 9:45 tot 11:30 uur. Je schrijft je in voor één van deze groepen. Je kunt vervolgens ook altijd deelnemen aan een van de andere groepen.

Inschrijven?

Op deze pagina vind je praktische informatie over het lidmaatschap … Sanghalid »