Vreugde

Ons thema in de doorlopende groepen voor de maand september is vreugde:

Vruchten van de beoefening

De natuur is tot volle wasdom gekomen, vindt rust en begint al en
beetje af te sterven. Hoe is dit voor ons? Wat betekenen de ontwikkelingen die we tot nu toe hebben doorgemaakt? Is hierin ruimte voor een milde opgewektheid, terwijl we weten dat alles komt en ook weer gaat?

Sangha nieuws

Uitnodiging opening De Zendo voor de sangha

Het is zover. Ze hebben het voor elkaar gekregen! Na bijna driekwart jaar keihard werken, gaat ons nieuwe onderkomen, De Zendo op het terrein van Orientalis, open op 2 oktober.

Lotte en Misha! Jullie komt helemaal de eer toe deze gigantische prestatie te hebben geleverd, samen met vele vrijwilligers, gespierde aannemers, en de lange adem van jullie tweeën, onbetwistbare en doordouwende initiatiefnemers.

Mede namens hen mag ik je nu uitnodigen voor de officiële feestelijke opening. Nico Tenko Roshi, mijn leraar, neemt die voor zijn rekening. En daar zijn we heel blij mee.

Wees welkom op:
zondag 2 oktober
14:00-15:30 uur
borrel tot ongeveer 17uur

Gedurende het ‘formele’ openingsprogramma zijn er o.a. inspirerende woorden, muziek en zang en bovenal: de verbouwing komt filmisch in vogelvlucht voorbij. Dat kan je Misha wel toevertrouwen. Daarom heen is er veel lekkers en achteraf een borrel.

De Zendo draait om verbinding, via bekende en nu nog onbekende paden. Een groot avontuur waarin we 2 oktober graag met jou een feestelijke volgende stap zetten.

Graag tot gauw en liefs, natuurlijk mede namens Lotte & Misha

Dick Butsugen sensei

NB Wat is De Zendo?
De Zendo zal niet alleen het nieuwe onderkomen van ons zencentrum zijn. Zij biedt ruimte om met open verwondering diverse wijsheidstradities te leren kennen, te beoefenen, en verder te ontwikkelen. Naast ons centrum en zullen het Han Fortmann Centrum, Didie Retreats en andere vaste partners hier hun meditatieve en bezinnende activiteiten ontplooien. Voel je ook welkom in ons zencafé. Voor meer verbinding met jezelf, je omgeving, en de wereld.

Programma

Cadeau
Deelnemers ontvangen het e-book Zen – de sprong naar nu, een inleiding in het zenboeddhisme, dat door Dick Butsugen Verstegen sensei, de leraar van Zen Centrum Nijmegen, is geschreven.

Starterstraject september

In Zen Centrum Nijmegen focussen we op zenbeoefening waarin we duurzaam betrokken zijn bij elkaar en het centrum. Ons starters-traject is daarom gericht op een soepele instroom in onze doorgaande groepen. Het maakt je vertrouwd met alle facetten van de zitmeditatie (zazen) en de gebruiken in de meditatieruimte (zendo).

Voor wie is het bedoeld?Het starterstraject is gericht op mensen met interesse in hun persoonlijke en spirituele ontwikkeling en die weinig of geen ervaring hebben met zenmeditatie. Wie ervaring met andere meditatievormen heeft is het starterstraject ook van harte aan te bevelen.

Hoe ziet het traject eruit?Het starterstraject bestaat uit vijf bijeenkomsten van ca. 1,75 uur. In de bijeenkomsten worden de zenmeditatie, zenfilosofie, actuele vragen en rituele aandachtsoefeningen behandeld. Na het traject kun je deelnemen aan een doorgaande groep.

Docent Bay Hagebeek

Kosten € 75,-.

Wanneer 5 x do. van 19.45 – 21.30 uur vanaf 15 september 2022

Sesshin

Het is 5 augustus, nog 12 dagen en dan mogen we weer op sesshin! Voor ieder die nog twijfelt schreef Dick het onderstaande stukje over grenzen, draagkracht en draaglast.

Wat kun je hebben in een sesshin?
Tijdens een sesshin houden we altijd het evenwicht in het oog. Aan de ene kant heb je je onmisbare discipline, aan de andere kant heb je je eigen grenzen. Als je er zo doorheen zit dat je een periode niet mee kunt zitten; dan is daar ruimte voor. Maar wanneer ‘zit je er helemaal doorheen’? De enige die dat kan uitvinden ben jij zelf. Een daar begint een interessant spel van draagkracht en draaglast. Dat evenwicht is blijkbaar geen vast gegeven en je kunt veel meer hebben dan je denkt. En juist in dat spel doemen vaak nieuwe inzichten in jezelf op. Probeer het uit! Je kunt er veel aan hebben. Want een sesshin is een metafoor voor je leven.

Ga je mee op sesshin?

Sangha nieuws

Om er in moeilijke tijden voor te zorgen dat ik elke ochtend toch een glimlach op mijn mond kreeg, heb ik het leeghoofdige keukenhulpje Willy in dienst genomen. Aangezien hij erg prettig gezelschap is geniet ik nog steeds elke ochtend van zijn stille brein en zijn heerlijke koffie. Dit aansluitend bij ons maandthema in de zomer ‘flierefluiten’. Simpelweg zien en genieten van wat er zoal in en om ons heen gebeurt. Met deze foto zie ik overigens dat hij een stevige onderhoudsbeurt nodig heeft.

Flierefluiten

met Harrie Frijns

Sangha nieuws

De Zendo biedt nieuw onderkomen aan Zen Centrum Nijmegen

Door Dick Verstegen Sensei

Terwijl het zomerzitten en de zomersesshin gewoon doorgaan, is de sangha van Zen Centrum Nijmegen in rep en roer. Want op 2 oktober gaat ze verhuizen van de zendo die nu nog een onderdeel is van mijn woonhuis, naar een prachtig pand -een voormalig restaurant- op het terrein van Museumpark Orientalis. De zendo wordt iets van alle sanghaleden! Mijn beoogde opvolger Misha Beliën en diens partner Lotte Luigjes hebben dit opknappand gehuurd van het museum en zijn al maanden bezig om het, goeddeels op eigen kracht, te renoveren.

Zen Centrum Nijmegen wordt een van de vaste gebruikers met een eigen ruimte. Net als het Han Fortmann Centrum en Didie Retreats, dat zich laat inspireren door het boeddhisme en mindfulness. De opening wordt op 2 oktober verricht door mijn leraar Niko Tenko roshi uit Amsterdam.

Het project staat onder leiding van Lotte en veel sanghaleden steken hun handen uit de mouwen om van de renovatie een succes te maken. De bedoeling is er een duurzaam en ecologisch verantwoord onderkomen van te maken, dat ook een sociale functie krijgt die past in de nieuwe aanpak van Museumpark Orientalis. Het gebouw gaat De Zendo heten en is een ruim 200 m2 grote laagbouw, direct omzoomd door een grote groenstrook met daaromheen het heuvelachtige loofbos van het park. Er komen twee grote meditatie-ruimten en een ontvangstruimte. En geheel in lijn met onze gerichtheid op verbinding komt er ook een voor iedereen toegankelijke horecagelegenheid. 

Op gezette tijden wordt dit een meditatief-café waar je met een boek en een goede kop koffie op verhaal komt. Of een plek waar je met een goede vriend kan bijpraten na een wandeling op het park. Het warme, eenvoudige interieur met speelse Japanse invloeden zal hierin ook zeker van toegevoegde waarde zijn. En in 2023 zal dan vervolgens de royale tuin rondom het pand in stijl worden opgeknapt. Zodra De Zendo daarna een stabiel draaiende sociale onderneming is, komen resterende middelen beschikbaar voor projecten die wereldwijd bijdragen aan politieke en spirituele vrijheid.

Om De Zendo te verbouwen tot de inspirerende plek die we voor ogen hebben, zijn veel mensen en middelen nodig. Gelukkig kunnen Misha en partner met een investering van Museumpark Orientalis en hun eigen spaargeld een groot deel bekostigen. Hoewel de realisatie van De Zendo daarmee in zicht is, zijn we er nog niet. Vele enthousiaste vrijwilligers verzetten bergen werk, maar sommige delen van de verbouwing vragen om gespecialiseerde en kostbare krachten.

Iedereen kan bijdragen aan dit project. Als handige vrijwilliger in de verbouwing en/of door bij te dragen in de kosten. De totale verbouwing kost nu al ruim 70.000 euro, de duizenden arbeidsuren van de vrijwilligers niet meegerekend. Om ook de energie-voorziening duurzaam te maken hopen we nog een investering van 10.000 euro te kunnen doen in zonnecellen en een warmtepomp. Ook de aanleg van de tuin is nog niet begroot. Kortom, we gaan hier linksom of rechtsom met veel enthousiasme een welkome plek voor bezinning en verbindende actie realiseren. De reikwijdte ervan hangt af van wie enthousiast wordt van dit plan. Als je mee wilt doen of vragen hebt mail dan naar lotte@dezendo.nl.

Documentaire

Duo-productie Dick/Misha mini-docu

Vrouw van glas

Hij is een zoon. Een zoon in nood. Zij was een moeder. Een moeder in nood. De moeder is inmiddels dood. De zoon niet. En het onvermijdelijke gebeurt: in zijn leven moet hij zijn eigen nood en die van zijn moeder in zich toelaten en samenbrengen. Hij kan er niet omheen. Heeft dat wel geprobeerd met alcohol en drugs en met het gewelddadig afpeigeren van zichzelf in een sportschool. Maar dat werkte niet. Wat een last!

Zijn halfbroer en filmer Misha Beliën heeft onder de titel ‘Een vrouw van glas’ een filmportret van hem, glaskunstenaar David, gemaakt. Wat een juweel van een film. In dertien minuten ontvouwt zich het gezicht van een man die uiteindelijk bereid is zijn lijden onder ogen te zien. Omdat die acceptatie de enige manier is om er mee om te gaan, zoals ook de historische Boeddha al had uitgevogeld.

Contemplatieve fotografie

Zeg niet dat ik morgen zal vertrekken,
ook vandaag kom ik nog aan.
Kijk goed: ik kom iedere seconde
als een knop in een lentedag,
als een piepklein vogeltje met nog tere vleugels,
dat leert zingen in mijn nieuwe nest,
als een rups in het hart van een bloem,
als een juweel verborgen in een steen.
…..
Noem me alsjeblieft bij mijn ware namen,
zodat ik kan ontwaken,
en de deur van mijn hart open kan blijven staan,
de deur van mededogen.

Thich Nhat Hahn  (1926-2022)
Uit Vredelevend
Foto Ineke Teunissen; grote kaardebol in de Ooijpolder

Wil je iets met de sangha delen?

Heb jij een persoonlijke ervaring, inzicht of creatieve uiting die hieraan raakt? Of ben je in aanraking gekomen met een mooi initiatief in je omgeving dat hierop aansluit? Breng het in voor de volgende zenbrief via: misha@zennijmegen.nl